TorrluftlagerTorrluftlagerTorrluftlagerTorrluftlagerTorrluftlager

Torrluftlager

PMH Torrluftlager är en idealiskt och energisnål lösning för lagring av fuktkänsligt material. Hallens täta konstruktion gör att den inre miljön kan kontrolleras effektivt genom avfuktning utan behov av värmeisolering.

  • Säkrad leveranskvalitet på gods
  • Låga driftskostnader
  • Förhindrar korrosion
 
 
 
 

Lagerhallen med inbyggd avfuktning

Torrluftlager från PMH har många fördelar jämfört med konventionella byggnader. Hela utrymmet i hallen är ljust eftersom det vita pvc-taket släpper in dagsljuset, och det finns inga bärande stolpar mitt på golvet eftersom den bågformade konstruktionen hjälper till att göra hallen stabil. Torrluftlagret kräver tätt underlag såsom asfalterad yta alternativt en betongplatta. Vi gör dessutom en tätning mot underlaget/grunden för att få en effektiv och energisnål avfuktning. Med en tät konstruktion och ett avfuktningsaggregat skapar vi en perfekt miljö för fuktkänsliga material. Hallen finns i flera olika utföranden, storlekar och färger.

 

I en avfuktad PMH hall kan man med fördel förvara en mängd material såsom; järn, plåt och aluminium för att det inte ska bli korrosion, pappemballage för att det inte ska mjukna och falla ihop och elektronik och elkomponenter för att de inte ska oxidera. Torrluftlager minskar risken för textilier, trä, läder och spannmål ska drabbas av mögel och hindrar torra produkter som cement och konstgödsel att de klibbar ihop.

Hur säkerställer du miljön för dina fuktkänsliga produkter?

 

Många produkter är känsliga för fukt, tex är wellpapp av sådant material att den drar till sig fukten som finns i luften. För att wellpapp ska må bra och kunna lagras länge, krävs det att den relativa luftfuktigheten är under 50 %. Obehandlat stål kräver en relativ luftfuktighet på 50-55 % för att undvika korrosion. För att kunna lagra denna typ av produkter behöver man sänka den relativa luftfuktigheten i lagringsutrymmet från det normala som är 70-85 %. Vi använder oss av en typ av avfuktare som heter adsorptionsavfuktare, eftersom denna är energieffektiv och överlägsen att använda även vid låga temperaturer. 

 

Viktigt att tänka på är att man inte har portar och dörrar öppna för länge, eftersom man då släpper in mera fuktig luft vilket gör att avfuktningsaggregatet måste jobba hårdare, därför rekommenderar vi motordriven port i en avfuktad hall. Tänk också på att lastpallar som stått utomhus kan innehålla mycket vatten, som också gör att luftfuktigheten snabbt höjs när de kommer in i tälthallen.

Avfuktning

Avfuktning är nödvändigt när man ska förvara fuktkänsligt material. Fukthalten i luften behöver sänkas för att kunna säkerställa kvaliteten på speciellt känsliga produkter som tex cement mm som gärna drar åt sig fukten i luften, eller elektronik som oxiderar i kontakt med fukt. Luftfuktigheten är normalt sett mellan 70-85 % och denna behöver man sänka till ca 50 % för att få ett så optimalt klimat som möjligt.

 

Det finns olika avfuktningsmetoder och den vi använder oss av är adsorptionsavfuktning. Det är en effektiv och energisnål metod, där man drar ur fukten luften genom avfuktaren på ett sätt, så att man inte behöver tömma någon behållare med kondensvatten, utan den försvinner ut med kall luft ur avfuktaren.

Tätning

När man skall avfukta en tälthall, är det viktigt att hallen är riktigt tät, för att avfuktningen skall bli så effektiv som möjligt. Som standard tätas hallen mot mark genom en tryckimpregnerad regel som fästs i marken runt om alla hallens sidor. Utanpå denna smältes en bitumenbaserad remsa, som bildar en käl mot marken, som begränsar att eventuellt ytvatten kan rinna in. Utanpå denna listas duken fast och hallen blir tät.

 

Driftskostnad

Avfuktning är en mycket energieffektiv teknik för att åstadkomma ett kontrollerat klimat. I jämförelse med att värma bort ett fuktproblem är energiåtgången en bråkdel. Dimensioneringen av avfuktningsaggregatet bygger på väderdata från SMHI. Vintertid är luften torrare och då är energiåtgången minimal.

Se film för Torrluftlager

 
PMH-Hallen, en vy från ovan
Många av våra kunder väljer PMH-Hallen för kvalité, flexibilitet och den låga investeringskostnaden. När ni väljer PMH-Hallen så hjälper vi er hela vägen med bygglovshjälp, projektering och montage. Se filmen en PMH-Hall från ovan »
 
 
PMH-Hallen, som löser Era lokalbehov
PMH-Hallen, den svensk konstruerade lagerhallen. Marknadsledande i över 40 år! Vi har ett stort utbud av lagerhallar och hjälper gärna till att finna den bäst lämpade hallen för ert behov. Se filmen om varför välja oss »
 

Frågor om produkten?

Har du frågor om produkten, vill lägga en beställning eller begära offert – vänligen kontakta oss via telefon eller e-post.